Poveștile tinerilor
Orlando
‘Vreau să devin antreprenor, dar să îmi urmez și pasiunea: tobele!’
A intrat în sistemul de protecție a copilului la 2 ani și a învățat să se descurce singur. După pierderea oamenilor dragi (mama, fratele și sora) s-a refugiat în muzică. Omul care l-a motivat să nu se dea bătut este profesorul de tobe, care îi condiționa participarea la cursuri de rezultatele de la școală.
De 2 ani de când face parte din familia The Social Incubator a învățat multe, spune Oli, de la cum se redactează un CV până la cum e cu munca în echipa, de ce e importantă prioritizarea task-urilor sau cum te ajută networking-ul.
Vrea să devină antreprenor pentru că poate rezista in situații limită, și ca poate discuta cu angajații lui, nu din poziția de șef, ci de om. În viitor speră să aibă ocazia să vorbească tinerilor despre viața lui, de pe scena TEDx.
Mihaela
‘Îmi doresc să devin cel mai bun asistent social.’
Mihaela s-a născut la București și a intrat în sistemul de protecție la 8 luni, când a fost abandonată în zăpadă de către mama ei. La 5 ani s-a mutat la Huși, unde a crescut în familia de plasament, ca într-o familie. S-a reîntors în capitală pentru a urma cursurile Facultății de Asistență Socială, fiind absolventă de Master, cu media 9,37, iar în prezent lucrează ca asistent social la o fundație care sprijină persoanele vârstnice.
Este foarte fericita că a întâlnit echipa The Social Incubator în urmă cu 4 ani. A învățat să aibă încredere în ea, să vorbească în fața publicului, să fie mai deschisă și mai curajoasă.
Inspirată de asistentul social care s-a ocupat de cazul ei, vrea să ajungă cel mai bun asistent social, să îi ajute pe toți cei care au nevoie. În același timp vrea să își urmeze pasiunea pentru fotografie și chiar să facă un vlog.
Iulia
‘Vreau să fiu psiholog, să ajut cât mai mulți oameni!’
Iulia are 17 ani, este în clasa a 12-a și locuiește în Vaslui, în centru de plasament. A intrat în sistemul de protecție a copilului de la vârsta de 9 ani și chiar dacă nu a fost ușor, de fiecare dată când a vrut să renunțe la școală a fost susținută de managerul de caz, pe care o consideră ca pe mama ei..
Întâlnirea cu The Social Incubator a ajutat-o să descopere ce vrea să facă în viitor, cu ajutorul consilierilor vocaționale. A învățat să își gestioneze bugetul la atelierele de educație financiară și si-a dezvoltat abilitățile de comunicare și socializare în cadrul atelierelor de dezvoltare profesională.
Cea mai mare dorință este să ajute cat mai mulți oameni, mai ales pe copiii din sistemul de protecție a copilului, așa că și-a propus să devină psiholog
Paul
‘Nu vreau sa plec din țară, vreau să contribui la dezvoltarea ei!’
Paul este un tânăr ambițios, care a crescut într-un sat din județul Vaslui, doar cu mama lui. Chiar dacă în clasa a 8-a a rămas corijent la matematică, în liceu s-a ambiționat și a luat locul 1 la Olimpiada Națională de Agricultură. Are 20 de ani și este student la Facultatea de Agricultură din Iași, în anul 2.
Folosește în viața de zi cu zi tot ce a învățat la atelierele The Social Incubator. După participarea la ateliere de educație financiară a început să studieze mai aprofundat bursa de valori și chiar să investească.
Își dorește să ia doctoratul și să predea studenților folosind tehnica experimentală. Consideră că tinerii români pot inova domeniul agricol atât de necesar țării. Speră să ajungă cercetător și să facă parte din Academia Română.
Iuliana
‘Visul meu este să lucrez într-un laborator de analiză alimentară’
Iuliana a crescut în plasament familial, la bunicii ei, iar acum la 22 de ani a hotărât să își ia viața în propriile mâini și să iasă din sistemul de protecție a copilului, după ce a luat licența cu nota 10.
A intrat în familia The Social Incubator în timpul pandemiei. Atelierele de gestionare emoțională și de yoga i-au prins foarte bine în perioada de lock-down. A dezvoltat o relație de prietenie cu mentorul ei, Cristina, pe care a cunoscut-o în unul dintre programele de mentorat.
Cea mai mare dorință a ei, pe lângă o carieră în domeniul nutriției, este să își ia carnetul, să își construiască o mașină de raliu și să participe la cursa de raliu de la Poiana Brașov.
Larisa
‘Am mers prima data la școală la 12 ani și jumătate’
Larisa are 24 de ani și a intrat în sistemul de protecție a copilului la 12 ani, când a mers și pentru prima dată la școală. În prezent studiază Informatică economică la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești și își propune să urmeze și cursurile de master.
Consideră că a evoluat mult de când a intrat în familia The Social Incubator, acum 4 ani, atât pe plan personal cât și din punct de vedere profesional.
Cele fericite momente din viața ei sunt legate de reușitele educaționale: promovarea examenului de Bacalaureat și admiterea la facultate iar cel mai mare vis al ei este să găsească un job care să îi placă și să facă o carieră din asta.
Echipa
Adriana Preda
Director Executiv și Membru Board
Nicoleta Arghiroiu
Specialist juridic
Denisa Agafiței
Specialist social media
ALEXANDRA CIOBANU
Specialist comunicare
VIOLETA MARIAN
Coordonator departament
Sorin Șega
Coordonator formare
CINE SUNTEM
Asociația The Social Incubator a fost înființată în aprilie 2014 de către un grup de 5 prieteni, profesioniști în domenii diferite, care, după ce s-au implicat împreună în multiple activități de voluntariat luând forma unui sprijin punctual și pe termen scurt pentru tinerii instituționalizați, au realizat că nevoile acestor tineri sunt mult mai complexe și că, pentru a determina o schimbare reală și sustenabilă în viețile lor, e necesar ca ei să fie sprijiniți în mod individual, pe termen lung.
CE FACEM
În mai 2014 a fost lansat programul principal al organizației, al cărui scop este de a-i susține pe tinerii care au părăsit – sau urmează să părăsească – sistemul de protecție a copilului, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, să facă tranziția (în alte condiții foarte dificilă și împânzită cu riscuri) către viața adultă într-o manieră care să le pună în valoare aptitudinile și să le asigure independența.
DE CE FACEM
La mai bine de 30 de ani de la Revoluție, tinerii instituționalizați care părăsesc sistemul de protecție odată deveniți adulți sunt marginalizați de către societate și expuși unei game extinse de riscuri. Ca efect al lipsei de integrare, mulți dintre ei rămân pe străzi și/sau devin victime ale traficului de persoane sau de droguri.
- Anual, aproximativ 3000 de tineri părăsesc sistemul de protecție a copilului, nepregătiți pentru viața pe cont propriu
- Doar 1 din 40 de tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului se angajează legal
- România este #1 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de persoane traficate
Odată ieșiți din sistem, șansele acestor tineri de a se integra cu adevărat în societate sunt foarte reduse, iar sectorul ONG și cel de business joacă un rol extrem de important în crearea de oportunități sustenabile pentru ei. Din acest motiv, cu 5 ani în urmă ne-am propus să contribuim activ la schimbarea acestor statistici.
CUM FACEM
În linii mari, metodele folosite în cadrul programului sunt:
- consiliere vocațională și psihologică
- educație non-formală
- facilitare de stagii de practică
- organizare de ateliere tematice
- organizare de vizite exploratorii
- mentorat
- tutorat
- sprijin pentru găsirea unui loc de muncă plătit, prin intermediul unor companii partenere sau al întreprinderilor sociale înființate chiar de către asociație